säästövinkit omakotitaloon
Säästäminen

Säästövinkit omakotitaloon

Tykkää ja jaa
Facebook
Instagram
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
RSS
säästövinkit omakotitaloon

Omat tupa, oma lupa. Parhaimmat säästövinkit omakotitaloon.

Sivu saattaa sisältää kumppanuus- eli affiliatemainoksia. Se tarkoittaa sitä, että minä voin saada provision, mikäli ostat linkin kautta tuotteen/palvelun, mutta se ei kuitenkaan tee lisähintaa sinulle! Kiitos siis, mikäli päätät tilata jotain. Suosittelen ainoastaan tuotteita/palveluita, jotka olen itse todennut hyväksi. Linkit merkitty *.

Asuminen maksaa, kaikki meistä tietävät sen. Väitän kuitenkin, että olemme toisen puoliskoni kanssa onnistuneet pienentämään asumiskulujamme radikaalisti ja elämme omakotitalossa TODELLA halvalla elämänlaadun kärsimättä. Haluan nyt jakaa parhaat säästövinkit sinun kanssasi, jotta sinäkin voit säästää asumiskuluissasi.

Säästö se on pienikin säästö!

Älä väheksy pieniä säästökohteita, vuoden mittaan niistä kasvaa yllättävän iso virta. Otetaanpa esimerkiksi vaikka take away-kahvi, joka on niin kauhean viaton siinä pahvimukissaan huoltoasemalla, jonka ohi ajat päivittäin. Ajatellaanpa, että kupillinen maksaa 1,80e ja ostat sen joka arkipäivä. Vuodessa on noin 52 viikkoa, se yksi viaton kahvikupillinen tekee sinun kukkaroosi 468e loven vuositasolla. Vaikka ostaisit sen vain kerran viikossa, tulee siitä melkein satasen menoerä.

Älä siis ylenkatso pieniäkään säästöjä, mikäli sinun oikeasti pitää säästää jotain varten!

Mistä omakotitalon kulut muodostuvat?

Tässä sinulle lista, mistä omakotitalon kulut muodostuvat meillä:

 • Lämmitys
 • Sähkö
 • Vakuutukset
 • Kiinteistövero
 • Tiemaksut
 • Jätemaksu
 • Vesi (Meillä on oma lähde, joten vesi ei meillä maksa, mutta yleensä tämä on myös menoerä)
 • Nuohous ja muu kiinteistönhuolto (esimerkiksi lumityöt)

Omakotitalon kulut riippuvat totta kai talon pinta-alasta, talon kunnosta yms. Mutta väitän, että voit tehdä paljon säästöä riippumatta siitä, millaisessa omakotitalossa asut.

Näihin maksuihin et voi vaikuttaa:

 • Kiinteistövero. Määräytyy rakennusten koon ja sijainnin mukaan.
 • Tiemaksut. Mikäli asut täällä vähän syrjemmässä, maksat tiemaksuja. Ne määräytyvät sen mukaan montako tieyksikköä kuuluu sinulle, mitä hoitokuluja tielle on jouduttu tekemään yms. Tieosuuskunta päättää näistä ainakin täällä meillä ja lasku tulee kerran vuodessa.
 • Nuohous. Asia, josta ei kannata säästää. Se on laissa määrätty ja oman turvallisuutesi takia nuohoojan tulee käydä säännöllisesti.

Säästövinkit, joita itse toteutamme:

1.Kilpailuta

Vakuutukset

Kysy säännöllisesti tarjouksia vakuutuksistasi myös muista vakuutusyhtiöistä. Vaihdoimme juuri vakuutusyhtiötä ja olisimme saaneet vakuutuksen n 200e halvemmalla vuositasolla samanlaisilla vakuutusehdoilla, kuin edellinen vakuutuksemme oli. Siis kaikki vakuutukset, mitä tarvitsemme, siinä on muitakin kuin vain talon omia. Otimme kuitenkin laajemmat vakuutusehdot ja hinta on sama, kuin edellisessä. Tästä nykyisestä vakuutuksesta saamme lisäksi bonusta, joka tekee vakuutusmaksuillamme vuositasolla noin 100e bonusta tilillemme. Ei huono!

Yleensä kaikkien vakuutusten yhdistäminen samaan vakuutusyhtiöön on kannattavaa.

Tarkista tarvitsetko kaikkia vakuutuksiasi. Jos et käy ulkomailla, onko sinulla järkeä olla matkatavara-vakuutus jne? Tarkista myös, ettei sinulla ole päällekkäisiä vakuutuksia. Käy läpi myöskin vakuutusehtosi vaikka vakuutusmyyjäsi kanssa ja kysele, jos et ymmärrä. Ovatko vakuutusmäärät riittävät vai yliarvioidut?

Tiedän. Kamalan tylsää ja kuivaa, mutta usko minua, se kannattaa!

Sähkö

Kilpailuta sähkösi! Sähkönsiirtoon et voi vaikuttaa, sen tarjoaa oman alueesi sähköyhtiö, mutta itse sähköenergiaan voit vaikuttaa ja paljonkin.

Pystyt kilpailuttamaan sähkösi esimerkiksi osoitteessa www.sahkovertailu.fi

Mieti myös millainen sähkömuoto sopii sinulle parhaiten. Sopiiko sinulle yleissähkö eli sähkö on samanhintaista ympäri vuorokauden, aikasähkö eli sähkö on halvempaa yöaikaan (yleensä klo 22.00-07.00 välisenä aikana) vai kausisähkö eli hyvä valinta, kun käytät paljon sähköä ja kulutus keskittyy enemmän kesäaikaan.

Mieti sopiiko sinulle paremmin kiinteä sähkön hinta vai kenties pörssisähkö? Pörssisähkön hinta oli todella alhaalla nyt syksyllä (2018). Pörssisähkö sopii sinulle, mikäli jaksat tarkkailla sähkön hintojen muutoksia tasaisin väliajoin.

Kilpailuttamalla sähköä säästämme useita satasia vuodessa. Itseasiassa toinen puoliskoni laski erotuksen edellisen sopimuksemme ja nykyisen välillä. Tulos on hurja, säästämme nykyisellä sopimuksella noin 300e vuodessa. Hullua eikö? Tästä syystä tällaiset säästövinkit pitäisi aina aloittaa sähkön kilpailutuksella, siinä saattaa tulla hurjan suuri säästö.

Huom! Mikäli suunnittelet kilpailuttavasi sähköä tasaisin väliajoin, ota aina toistaiseksi voimassa oleva sopimus! Pystyt silloin vaihtamaan sähköyhtiötäsi milloin haluat.

Netti- ja puhelin

Otan nyt tähän esille myös netin ja puhelimen, vaikka ne eivät varsinaisesti omakotitaloon liitykään, mutta ne kannattaa tarkastaa samalla, kun kilpailuttamaan ryhdyt.

Kilpailuta siis myös netti- sekä puhelinlaskusi. Arvioi oma kulutuksesi ja osta liittymäsi sen mukaan.

Muista tarkistaa kuuluvuuskartta! Asumme vähän täällä syrjässä ja rehellisesti sanottuna DNA ja Sonera ovat ainoita, jotka toimivat moitteetta talomme sisällä.

Tarvitsetko nettiä erikseen kotiisi vai voitko jakaa netin puhelimestasi muille laitteille? Silloin säästät yhdet nettimaksut kokonaan.

Pidä liittymäsi ajantasalla ja käytä hyödyksesi liittymäsi tarjouskampanjat. Pudotin puhelinlaskuani 8e/kk, kun älysin tarkistaa menossa olevat tarjouskampanjat.

Mieti mistä nopeudesta olet valmis maksamaan. Tarvitsetko supernopean liittymän vai riittääkö vähän hitaampikin? Hintaeroa voi olla jopa yli 10e/kk.

2.Sähkön säästäminen muualla

Sähkön kulutusta voit säätää monella tavalla, tässä meidän säästövinkit:

Vaihda kaikki lamput

sekä sisällä, että ulkona ledeiksi. Samaten, jos joudut käyttämään kirkkaita työvaloja, vaihda nekin led-lampuiksi. Led kuluttaa huomattavasti vähemmän sähköä. Älä kuitenkaan pidä näitäkään turhaan päällä.

Säädä lämpötilaa sisällä

Mikäli osa lämmityksestäsi tapahtuu sähköllä, pudota huoneidesi lämpötilaa asteella tai parilla. Kroppa tottuu nopeasti vähän viileämpään ympäristöön ja varsinkin makuuhuoneessa voi olla viileämpää, saat paremmat yöunet. Meillä huoneiden keskimääräinen lämpötila on noin 18-19 astetta ja se on oikein hyvä, kun siihen on tottunut. Meillä lämmitys tapahtuu puulla, mutta toisinaan kovilla pakkasilla lisälämpö voi olla tarpeen. Sähkölämmitteisessä talossa yhden asteen sisälämpötilan pudottaminen laskee lämmityskuluja noin 5 %.

Lattialämmitys

Säädä sitäkin alemmaksi. Älä kuitenkaan hurjiinnu märissä tiloissa, kuten suihkussa, lattialämmityksen on hyvä olla sellaisella tasolla, että lattia kuivuu ja putket pysyvät sulana. Rakenteille ei ole hyväksi, jos kosteus jää seisomaan huoneeseen.

Lämminvesivaraaja

Varaajan ei tavitse olla säädetty kiehuvaksi. Lämminvesivaraajan idea on siinä, että kun säädät lämpötilan vaikkapa 75 asteeseen, vastukset hurahtavat käyntiin aina siinä vaiheessa, kun veden lämpö alittaa sen eli vastukset pitävät veden siinä 75 asteessa. Tähän liittyy vahvasti myöskin veden kulutus. On huomattavasti halvempaa ylläpitää tiettyä lämpötilaa, kuin lämmittää koko varaajan vesi kerralla kylmästä lämpimäksi. Säätele siis varaajaasi sen koon mukaan, mutta älä laske lämpöä alle 55 asteen, sillä silloin putkistoihin voi pesiytyä kunnon bakteerit.

Kodinkoneet

Joskus kannattaa satsata ennemmin uusiin koneisiin. Uudet kodinkoneet ovat yleensä huomattavasti energiatehokkaampia, kuin vanhat.

Pakastin

Älä anna pakastimeen kertyä jääkerrosta. Sulata se säännöllisesti, säästät sähköä. Älä myöskään laita kuumia/lämpimiä ruokia pakastimeen, vaan jäähdytä ne muuten ensin. Lämpimistä ruoista nouseva vesihöyry jäätyy pakastimen sisäpintaan, sekä lämpimät ruoat lämmittävät hetkellisesti koko pakastimen sisälämpötilaa. Muista, on halvempaa ylläpitää lämpötilaa kuin viilentää lämpimästä kylmäksi ja ruoat pysyvät hyvänä.

Ruonlaitto ja leivonta

Käytä ruoanlaittoon aina leivinuunia, jos mahdollista.

Sähköuunissa tehdessä suurten annosten tekeminen säästää sinulta sekä aikaa, että sähköä, sillä joka kerran, kun joudut lämmittämään sähköuunin tai lieden kylmästä lämpimäksi, sähkönkulutus on melkoinen.

Hukkalämpö

Käytä hukkalämpö hyödyksesi. Pakastin, jääkaappi ja lämminvesivaraaja luovuttavat aina jonkin verran lämpöä ympäristöönsä, ne kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa siitä on hyötyä. Meillä esimerkiksi sekä pakastin, että lämminvesivaraaja ovat pienessä huoneessa, jonka lattian rajassa kulkevat myöskin vesiputket. Meillä ei tarvitse olla lattialämpöjä ollenkaan siellä päällä, sillä hukkalämpö lämmittää huoneen täysin.

Avaa sähköuunin luukku, kun olet katkaissut virran. Uuni hehkuu lämpöä huoneeseenyllättävän pitkään. Saunomisen jälkeen voit myös avata saunan oven ja päästää loppulämmön huoneeseen.

Tarkista ikkunat ja ovet

Tarkista ikkunoidesi ja oviesi tiivisteet, etteivät ne vuoda. Säästät sähkönkulutustasi. Meillä on vielä makuuhuoneessa vanhat, alkuperäiset ja voisi sanoa, harmillisen vuotavat ikkunat. Olen laittanut ikkunan saumoihin ikkunateippiä, sekä meillä on paksut verhot, jotka vedämme ikkunoiden eteen yöksi, se auttaa paljon.

Mikäli käytät verhoja, muista avata ne aina, kun aurinko paistaa! Aurinko tuo lämpöä yllättävästi, kun verhot ovat vain avattuna.

Sähkölaitteiden valmiustila

Tee inventaario kotisi sähkölaitteista. Älä pidä mitään laitteita turhaan valmiustilassa. Vaikka se syö vain vähän sähköä, se on silti turhaa sähkönkulutusta. Voit hankkia vaikkapa jatkojohtoja, joissa on katkaisin, laita esimerkiksi puhelimesi/tietokoneesi/televisiosi piuhat tämmöiseen kiinni ja katkaise virta katkaisijasta aina, kun et tarvitse niitä.

Älä pidä ladattavia sähkölaitteita jatkuvasti laturissa, mutta älä myöskään päästä varsinkaan li-ion-akkuja tyhjentymään kokonaan.

Lumeta kivijalka talvella

Tämä on sitten niitä omalla vastuulla-juttuja! Meillä se toimii järjettömän hyvin, sillä talossamme on korkea kivijalka, rinnetontti ja tämä on vanha hirsitalo. Eristämme kivijalan aina lumella, kun siihen vain on mahdollisuus. Lämpö pysyy huomattavsti paremmin ja pidempään sisällä.

Uudemmissa taloissa (ja vanhoissakin) on otettava kuitenkin huomioon ulkoverhouksen tuuletus, jotta kosteusvaurioita ei pääse syntymään.

3.Lämmitys

Säästövinkit puulla lämmitykseen.

Meidän talomme lämpenee pääosin puulla, kuten aika moni vanhemmista omakotitaloista. Puutkin maksavat, jos sinulla ei satu olemaan omaa metsää, mistä tehdä polttopuut.

Huom! Polta vain kuivaa puuta ja tuo puut huoneenlämpöön mieluusti jo edellisenä päivänä!

Tässä pari vinkkiä tähän kuluerään:

Rankametsään

Pysyykö kädessäsi moottorisaha, kirves ja kassara? Sitten kannattaa kysäistä tutuilta metsänomistajilta, sattuuko heillä olemaan rankasavottaa tiedossa. Usein saattaa käydä niin, että saat käydä harventamassa jonkin alueen ja voit tehdä itsellesi polttopuita rangoista. Muista, että puun pitää olla kuivaa, ennen kuin otat halot käyttöön! Liikuntamuotona rankasavotta on erinomainen.

Osta rankana

Jos joudut ostamaan puusi, osta mieluummin rankakuorma, kuin valmiit halot. Saat pätkittyä ne sopivan mittaisiksi, se on halvempaa ja liikuntamuotona taaskin erinomainen. Eikun saha ja kirves heilumaan!

Huomioi puiden lämpöarvo. Esimerkiksi koivulla on parempi lämpöarvo kuin haavalla eli se lämmittää paremmin.

4.Jätehuolto

Mikäli asut omakotitalossa, sinulla luultavasti käy roskisauto tiettyinä aikoina kuukautta. Parhaat säästövinkit jätekulujesi pienennykseen ovat:

Kierrätys

Mitä voit kierrättää? Paperin, pahvin, metallin, lasin,muovin…

Tee roskiskaappiisi järkevät astiat, mihin eri materiaalien lajittelu on helppoa. Aina kun käyt esimerkiksi kaupassa, nappaa mukaasi astia, joka on täynnä. Olettaen siis, että kauppareissusi matkalla on lajittelupiste.

Muista huuhtaista purkit ja purnukat, lajittelupisteisiin pitää laittaa puhtaita purkkeja ja roskiskaappisi ei haise kuolemalta viikon jälkeen…

Kierrätys vähentää jätteen määrää roskiksessasi ja voit harventaa roskisauton käyntikertoja eli teet vain säästöä. Luonto ja sinä olette tyytyväisiä.

Biojätteiden kompostointi

Tiesitkö, että saat jätemaksuasi pienemmäksi, jos et laita biojätteitä samaan astiaan muiden roskien kanssa?

Tarvitset kompostin, johon voit sijoittaa biojätteesi ja tee ilmoitus jätehuoltoyhtiöllesi, ettet enää laita biojätteitä jäteastiaasi.

Mikäli sinulle tulee vain vähän biojätettä, bokashi voisi olla ratkaisusi.

Kompostoimalla saat myös taatusti tuoretta ja hyvinvoivaa multaa puutarhaasi tai kukkapenkkeihisi.

Muut roskat

Mitä et voi kierrättää, käyttää sytykkeenä uunissa tai kompostoida, pakkaa ne mahdollisimman tiiviisti roskapussiin ja vie vasta sitten roskikseen. Turha täyttää roskista ilmalla!

Määrittele näiden tehtävien jälkeen uudestaan, kuinka usein tarvitset roskiksen tyhjennystä.

4.Vesi

Säästövinkit fiksuun vedenkäyttöön omakotitalossa.

Suihku

Älä läträä suikussa ja ota hieman viileämpiä suihkuja(lämminvesivaraajan ei tarvitse tehdä niin kovasti töitä).

Eli kastele itsesi, sammuta hana. Lisää shampoot, avaa hana vasta, kun peset ne pois, tiedät kyllä. Säästät valtavasti vettä.

Onko sinun käytävä päivittäin suihkussa? Tämäkin totta kai riippuu työnkuvastasi tai harrastuksista, mutta jos et ole päivän mittaan liikkunut juurikaan tai et ole likainen, sinun ei tarvitse käydä suihkussa joka päivä.

Tiesitkö, että ihon oma bakteerikanta, ihoa suojaava happokerros sekä ihon omat rasvat voivat häiriintyä liiasta suihkuttelusta, varsinkin liian voimakkaiden shampoiden/suihkugeelien kanssa? Tämän johdosta ihosi voi olla kuiva tai se vaihtoehtoisesti voi rasvoittua aivan liikaa, koska iho yrittää “pelastaa” tilanteen tai esimerkiksi hiuksesi rasvoittuvat liian nopeasti. Liiallisella pesulla voit saada aikaan itsellesi hankalan kierteen.

Suosittelen maalaisjärjen käyttöä tässäkin asiassa. Jos haiset pahalle, deodorantti ei ole ratkaisusi…

Älä laske vettä turhaan

Sain itseni kiinni tästä. Aina kun pesin hampaitani, jätin veden valumaan puolivälistä pesua, enkä yhtään tiedä miksi. Lopetin tavan heti, kun huomasin mitä tein.

Älä siis laske vettä turhaan. Kun annat hanan valua halutessasi esimerkiksi kylmää vettä, voit kerätä “turhan” veden vaikkapa kastelukannuun, jolla voit kastella kukat. Tämä on itse asiassa minun muistikeinoni siihen, että ylipäänsä muistan kastella kukat…

Tarkista myös kaikki hanat ja vessanpönttö, etteivät ne vuoda!

Pese pyykkiä säästeliäästi

Tämän opetti minulle rakas puoliskoni, asia johon en ollut kiinnittänyt juurikaan huomoita. Toivon todella,ettei hän lue tätä, tai saan kuulla vinoilua seuraavan vuoden…

Minä olen aivan hirveä pyykkituhlari.

Heitin huoletta pyykkikoriin päivän päälläni olleet vaatteet, vaikka ne eivät todellakaan olleet likaisia.

Kävin myös esimerkiksi tallilla “ihan pikaisesti pyörähtämässä” arkivaatteet päälläni.

Lopputuloksena tästä on siis se, että vaatteet kuluvat puhki nopeammin, koska niitä pestään niin usein. Arkivaatteissani oli heinän korsia ja milloin mitäkin ja kyllähän se hevosen haju (vaikka minusta on maailman ihanin tuoksu) ei välttämättä ole kovin jees juttu arkivaatteissa, varsinkaan muiden ihmisten läsnäollessa.

Eli työvaatteet erikseen, olipa työ mikä hyvänsä, sama pätee kenkiin. ( Ei välttämättä kannata marssia pihaton läpi uusissa nahkasaappaissa, koska ihan vain äkkiä käyn hevosten luona…) Työvaatteitakaan ei tarvitse pestä jokaisen käytön jälkeen, vasta sitten kun ne ovat kunnolla likaiset.

Useimmiten, varsinkin villavaatteille, riittää pelkkä tuuletus. Mikäli paitaasi tulee yksi tahra, poista se ennemmin heti sopivalla aineella, näin koko paitaa ei tarvitse viskata pesukoneeseen.

Pese vain täysiä koneellisia ja tarkista pesuaineen annostelu! Huuhteluaineena voit käyttää etikkaa aivan hyvin.

5.Huoltotyöt

Mitä ikinä osaatkin tai pystyt opettelemaan, tee ne itse. Säästät sillä pitkän pennin.

Lumityöt esimerkiksi kuuluvat tähän. Mikäli voit tehdä ne itse, tee. Turha maksaa muille pihasi lumitöistä, saat sitä paitsi todella tehokasta liikuntaa samalla.

On kuitenkin asioita, mitä et saa tai ei kannata tehdä itse.

Sähkötyöt, putkityöt, vesieristäminen… On asioita, jotka kannattaa jättää ammattilaiselle.

Tässäpä sinulle säästövinkit, joita me toteutamme pääsääntöisesti.

Omakotitalossa asuminen voi siis olla edullistakin, kun vähän järkeistää toimiaan. Toivottavasti löysit täältä myös uusia vinkkejä taloutesi parantamiseen!

Uutiskirjeessä kurkistusta kulissien taakse:

Haluaisitko lisätä jotain tähän säästövinkit omakotitaloon– postaukseen?

Kerro ihmeessä omat vinkkisi kommentteihin!

Bloggaajan kuva
-Satu-

Tykkää ja jaa
Facebook
Instagram
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
RSS

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *