ilmaista tekemistä
Säästäminen

30 ilmaista tekemistä (tai ainakin lähes)

Tykkää ja jaa
Facebook
Instagram
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
RSS
ilmaista tekemistä

Listasin sinulle 30 ilmaista tai ainakin lähes ilmaista tekemistä niihin hetkiin, kun et tiedä mitä tekisit.

Säästäminen ja budjetissa eläminen voi toisinaan olla melkoista kitsastelua. Sinusta saattaa joskus tuntua siltä, että et pysty tekemään yhtään mitään, kun kaikki maksaa aina niin valtavasti. Ihmisen on kuitenkin päästävä tekemään jotain mukavaa. 30 ilmaista tekemistä on siis lista, joka toivottavasti inspiroi sinua keksimään myös lisää innostavia puuhia!

Ajauduin tuossa jokin aika sitten siihen ansaan, että kuvittelin miten minun on joka ikinen vapaa-aikani hetki käytettävä johonkin hyödylliseen tekemiseen. Tiedäthän, esimerkiksi siivottava tai pyykättävä jne. Tajusin kuitenkin miten rasittavaa sellainen on, jos on koko ajan tehtävä jotain, joka olevinaan hyödyttää jollain tavalla. Toisinaan on erittäin mukavaa vain tehdä yksinkertaisesti jotain vain oman mielensä virkistykseksi.

Siispä tässä sinulle lista asioista, jotka voivat olla hauskoja, viihdyttäviä tai sitten myös hyödyllisiä toimintoja päivääsi:

1.Ilmaistapahtumat

Facebookista löytyy tapahtumat-osio, josta löydät valtavasti lähelläsi olevia tapahtumia. Osa niistä on toki maksullisia, mutta osa myös täysin ilmaisia. Mikset katsoisi sieltä mitä lähelläsi tapahtuu?

Toinen kätevä osoite on menoinfo.fi. Sieltä voit katsoa oman alueesi tapahtumia. Käytetään ilmaistapahtumat hyödyksi, kun niitä kerran järjestetään!

2.Kirjasto

Tykkäätkö lukea? Tai kuunnella? Tai katsella? Kirjastosta löytyy koko maailma. Olipa sinua kiinnostava aihe mikä tahansa, kirjastosta luultavasti löytyy siitä kertovia kirjoja, äänikirjoja tai vaikka elokuvia tai pelejä. Niiden lainaaminen on ilmaista, kunhan muistat vain palauttaa ne takaisin ajoissa. Meidän lähikirjastosta saa jopa lainattua lumikengät ja kävelysauvat omalla kirjastokortillaan.

3.Laavubongaus

Teimme tätä mieheni kanssa viime talvena. Kävimme paistamassa makkarat eri laavuilla ainakin pari-kolme kertaa kuussa. Jännittävintä oli aina löytää uusi laavu, minne mennä. Tuli nähtyä todella upeita luonnon paikkoja ja hieno laavuja.

Oman lähialueesi laavuja voit löytää täältä: Retkikartta.fi

4.Kalligrafian harjoittelu

Minä huokailen aina ihastuksesta, kun näen hienoja käsinkirjoitettuja kortteja tai kirjeitä. Entäpä jos opettelisit kalligrafian? Tätä taitoa voit sitten jopa hyödyntää vaikkapa tekemään itsellesi lisäansioita! Löydät netistä valtavasti ohjeita kalligrafiaan.

5.Virkkaaminen/ neulominen

Tähän harrastukseen joudut toki ostamaan lankaa ja kenties virkkuukoukun/puikot, mutta ei se kuitenkaan kovin kallis harrastus ole. Puikot kestävät luultavasti vuosikymmeniä käytössäsi. Opettele neulomaan itsellesi lapaset tai sukat, niin saat harrastuksesta hyödyllisen.

En kykene itse keskittymään kuunteluun ellei minulla ole samalla jotain muuta tekemistä. Mikäli sinulla on samankaltaisia keskittymishäiriöitä, virkkaaminen ja neulominen on parasta, mitä voit tehdä samalla. Opittuasi silmukat, pystyt tekemään sitä täysin huomaamattasi ja tällöin voit keskittää kaiken huomiosi kuunteluun. Toimii loistavasti!

6.Podcastien kuuntelu

Nämä ovat aivan mahtavia. Podcastit ovat kuin radiolähetyksiä erilaisista aiheista ja voit kuunnella tai ladata ne netistä. Ne ovat yleensä ilmaisia ja niitä löytyy varmaan jokaisella kielellä. Suomenkielisiä löydät esimerkiksijakso.fi. Itse pidän valtavasti TED talkseista, jotka ovat englanniksi. Inspiroidu, kuuntele faktaa tai fiktiota, ihan mikä sinua kiinnostaa!

7.Ystävät

Kutsu ystäväsi käymään tai kutsu itse itsesi ystäväsi luokse. Aivan ilmaista ajanvietettä, josta saat takuulla hyvän mielen!

8.Lautapelit/DIY-pelit/nettipelit

Pelaaminen on yksinkertaisesti kivaa! Varsinkin lautapelit, milloin viimeksi olet pelannut? Näihin toki tarvitsee vähintäänkin sen yhden kumppanin, mutta palaa edelliseen kohtaan ja voit yhdistää kaksi asiaa yhdellä kertaa. Entä oletko pelannut pasianssia? Sehän on maailman hauskin peli, voit pelata sitä korteilla tai tietokoneella itseksesi.

DIY-pelit ovat puolestaan pelejä, joita voit tehdä itse. Miten helposti saat tehtyä esimerkiksi yhdessä vaikka lasten kanssa muistipelin, dominon, risti-nollan, mölkyn…

Hauskana ideana myös kaveriporukan kanssa on järjestää peli-iltoja omatekoisten pelien tai kilpailujen parissa, erityisesti lämpimänä kesä-iltana.

9.To Do- lista

Minä pystyn viihdyttämään itseäni vallan mainiosti erilaisten To Do-listojen eli tehtävälistojen parissa. To Do-lista voi liittyä mihin vain. Se voi olla sen päiväinen tehtävälistasi, se voi liittyä työhösi tai se voi olla vaikkapa tulevan vuotesi tehtävälista.

Ole listassasi realistinen, jotta pystyt toteuttamaankin listasi tehtävät. Näin saat onnistumisen tunteita ja pääset oikeasti haluamaasi tavoitteeseen.

10.Myy ylimääräinen tavara

Jos sinulla ei ole mitään tekemistä, käy koko talosi läpi ja kerää yhteen paikkaan kaikki sellainen tavara, mitä et yksinkertaisesti tarvitse. Keksi niille hinta, ota kuvat ja laita myyntiin vaikkapa Tori.fi:n. Hyvällä tuurilla tämä ilmainen tekeminen tuo sinulle jopa rahaa.

11.Konmarita vaatekaappisi

Tämä on oikeasti vapauttavaa. Konmarittaminen tulee Kon Mari- metodista, jossa jokainen kotisi tavara käydään yksi kerrallaan läpi ja mietitään tuottaako tavara sinulle iloa. Mikäli ei, tavaraa kiitetään ja se joko laitetaan myytäviin, lahjoitettaviin tai roskiin meneviin tavaroihin.

Tein tämän vaatekaapilleni ja ah mikä autuus on tätä nykyä laittaa vaatteita päälle, sillä vaatekaapissani ei enää ole yhtään sellaista vaatetta, jota en halua käyttää. Miten helppoa. Paitsi, että tämä on myös ilmaista tekemistä, voit saada jopa tuottoa, jos myyt vaatteesi kirpparilla.

12.Nähtävyydet

Onko lähelläsi erilaisia nähtävyyksiä? Mitäpä jos lähtisit retkelle? Järkytyin huomatessani miten paljon esimerkiksi oman asuinpaikkani lähellä on nähtävyyksiä, joissa en ole koskaan käynyt.

13.Opettele valokuvauskikka

Valokuvaaminen on kivaa, mutta tullaksesi kunnolliseksi valokuvaajaksi tarvitset vähintäänkin kunnon kameran, jalustan, erilaisia putkia, taidon käyttää niitä… Melkein jokaisessa älypuhelimessa alkaa olla jo kuitenkin hyvä, ellei erinomainen kamera. Mikset siis opettelisi jotain uutta kikkaa saadaksesi hiukan erilaisia kuvia? Esimerkiksi jos laitat keittiösiivilän auringon tai kirkkaan valonlähteen eteen ja otat itsestäsi selfien, saat kasvoillesi hauskan verkkomaisen varjon.

14.Aloita blogi

Tähän voin sanoa, että tämä on erittäin mukavaa! Voit aloittaa blogin ilmaiseksi esimerkiksi Bloggerilla, mutta jos haluat aloittaa WordPressillä, tilaa ilmainen verkkokurssini Näin perustat blogin:

Blogin perustaminen

Tästä ilmaiselle Näin perustat blogin- kurssille

* indicates required

15.Meal prepping

Meal prepping eli aterioiden valmistelu etukäteen. Joudut joka tapauksessa syömään joka päivä, miksipä et valmistaisi koko tulevan viikon aterioita yhtenä päivänä? Tai ainakin voit tehdä suunnitelman mitä aiot valmistaa, tämä helpottaa huomattavasti kauppakäyntiä.

16.Kaveritilkkutäkki

Haluaisitko muiston jokaiselta hyvältä ystävältäsi tai etkö keksi kenties lahjaa babyshowereille tai ystäväsi syntymäpäiville? Tehkää kaveritilkkutäkki! Ideana on se, että annat ystävillesi ohjeeksi tietyn kokoisen tilkun ( tai voit itse vaikka leikata samankokoiset tilkut ystävillesi vaikkapa lakanasta tms.) ja koristella se niin kuin haluaa. Mikäli täkki tulee käyttöön, on koristelut tehtävä joko ompelemalla tai sitten vaikka kangasväreillä. Sitten liitätte tilkut yhteen. Toki tarvitaan hiukan ompelutaitoa sille, joka tilkut sitten yhdistää ja tekee niihin kenties reunojen huolittelun ja/tai vuorin.

Kaveritilkkutäkki ei ehkä aivan ole ilmaista tekemistä, mutta koristeluun voit käyttää mielikuvitustasi. Vanhoista vaatteista leikattuja kirjaimia, voit piirtää kuvia kangastussilla, palanen pitsiverhoa yms.

17.Päiväkirja

Oletko koskaan kirjoittanut päiväkirjaa? Nyt on ainakin hyvä hetki aloittaa. Voit kirjoittaa päiväsi tapahtumista, haaveistasi, tavoitteistasi, murheistasi tai huolistasi, keksinnöistäsi, näkemistäsi luontokappaleista. Mistä vain! Käy lukemassa vinkit kirjoittamiseen täältä!

18.Urheilu

Tämä jos mikä on ilmaista tekemistä, sillä voit tehdä sitä niin monella eri tavalla. Voit käydä kävelyllä, juosta, tehdä kuntopiiriä, pelata vaikka ulkopelejä, kehittää oman kotikuntosalin, missä esimerkiksi jauhopussi voi toimia vastuksenasi, kokeilla uutta suosikkiani HIIT-treeniä. Liikunta on aina hyvä vaihtoehto silloin, kun et tiedä mitä tekisit ja rahat ovat vähissä.

19. Venyttely ja meditointi

Milloin viimeksi olet venytellyt? Oletko koskaan kokeillut meditaatiota?

Voin rehellisesti sanoa, että olen viime aikoina unohtanut venyttelyn kokonaan, mutta nyt löin vetoa, että saan tehtyä spagaatin neljän kuukauden päästä, jotenka se on palannut arkirutiineihini.

Hauska meditaatiokokeilu ja taatusti ilmaista tekemistä: Istu tuolille tai lattialle tai mihin vain missä tunnet olosi mukavaksi. Laita kaikki älykkäät laitteesi pois päältä, laita ainoastaan herätyskello soimaan puolen tunnin tai tunnin päästä. ( Tunti on jo extreme-kamaa ihmiselle, joka ei koskaan meditoi.) Istu paikoillesi ja vain ole niin pitkään, kunnes kello soi.

TEE TÄMÄ ENSIN JA LUE VASTA SITTEN KOKEMUKSENI ORANSSILLA TAUSTALLA!

Voin sanoa omalta kohdaltani, että ajatukset ovat varsin mielenkiintoisia. Ensimmäisellä kerralla tuntui, kuin olisin ollut ajatusten hyökkäyskohteena. Minulle tuli lähes pakonomainen tarve rueta tekemään asioita, mihin ajatukseni minua käskivät. Jouduin pakottamaan itseni olemaan paikallaan. Kuulo alkaa herkistyä, kuulin jokaisen rasahduksen talossani. Kellon tikitys kuulosti jossain vaiheessa erittäin kovalta ja se sähkölaitteiden hurina. Pikkuhiljaa ajatusten virta alkoi tyrehtyä, eikä minulla ollutkaan enää kiire mihinkään. Aika jännä.

Millaiset sinun kokemuksesi olivat tästä harjoitteesta?

20.Järjestä valokuvat

Onko sinulla pino oikeita, kehitettyjä valokuvia vielä jossain? Entäs onko tietokoneellesi tallennettu epämääräisiä valokuvia kansioihin? Ala järjestelemään valokuvasi! Poista epäonnistuneet kuvat ja laita kuvasi johonkin päättämääsi järjestykseen. Tallenna kuvasi myös johonkin pilvipalveluun, jos et ole vielä niin tehnyt. Voit myös tehdä valokuvistasi esimerkiksi kirjoja! Ifolor mm. tarjoaa tällaista palvelua.

21.Kerää roskia

Käytkö kävelyillä? Entä jos ottaisit sen luonnon siivoamisen kannalta? Ota mukaasi pussi ja hanskat ja kerää kulkiessasi roskat pussiin teiden varsilta. Vie pussi sitten roskikseen. Lähialueen luonto ja eläimet kiittävät, sekä saat itsekin kulkea puhtaammassa ympäristössä.

22.Järjestele huonekaluja

Onko sinulla aina ollut samanlainen järjestys? Entäpä jos pistäisitkin kaiken mullin mallin ja muuttaisit huonekalujesi järjestystä? Tällainen operaatio saattaa piristää kotiasi valtavasti. Varoitus! Järjestely saattaa aiheuttaa sinussa valtaisaa halua käydä sisustusliikkeissä, silloin se ei enää ole ilmaista tekemistä.

23.Lintubongaus

Otimme mieheni kanssa kisan viime vuonna, että kumpiko tunnistaa enemmän lintuja. Tajusimme, ettemme oikeasti tunnista juuri mitään ja lintukirja olikin ahkerassa käytössä. Minä voitin, vaikka mieheni toisin väittääkin.

24.Nokoset

Parasta viihdettä niihin hetkiin, kun sinua ehkä hiukan väsyttää. Ota nokoset! Kokeilemalla tiedät minkä pituiset unet virkistävät sinua. Huomasin itse, että jos nukun 25 minuuttia ja nousen heti ylös, olen hyvin virkeä, mutta yhtään lyhyempi aika ei sovi minulle. Joskus on kyllä todellista luksusta nukkua esimerkiksi 3 tunnin päikkärit.

25.Sukupuu

Luuletko tietäväsi kaiken sukulaisistasi? Ala koota sukupuuta! Eteen saattaa tulla mielenkiintoisia tarinoita ja kohtaamisia.

26.Vapaaehtoistyö

Vapaaehtoistyö on loistavaa ilmaista ajanvietettä! Voit työskennellä erilaisille hyväntekeväisyyskohteille tai käydä vaikka jututtamassa palvelutalolla vanhuksia. Voit kysäistä paikalliselta löytöeläinkodilta olisiko heillä jotain hommaa sinulle, mitä voisit tehdä tai kerää vaikka ystäviltäsi eläinten ruokalahjoituksia ja vie löytöeläinkodille. Soita heille kuitenkin ensin, mitä he tarvitsevat!

27.Paperityöt

Tiedän, maailman tylsin ja ahdistavin asia. Ainakin minun mielestäni. Papereita kerääntyy jokaiseen nurkkaan vinoja pinoja. Järjestele paperisi vaikka edes kerran kuukaudessa, laita tärkeät paperit kansioon ja roskapaperit kierrätykseen. Samalla kannattaa myös miettiä esimerkiksi mitä papereita voisit saada sähköisenä: vakuutuspaperit, laskut e-laskuksi jne. Tämä vähentää huomattavasti kotisi paperivallankumousta.

28.Opettele taikatemppu

Onko hienompaa kikkaa, kuin uskottava taikatemppu, minkä voit esittää vaikkapa ystävillesi tai ihmiselle, josta olet kiinnostunut? Kunnon jäänmurtaja! Youtube on täynnä taikatemppujen opetusvideoita, valitse omasi!

29.Väritä

Värittäminen ei ole pelkästään lasten juttuja. Netistä löytyy ilmaisia värityskuvia, joita voit käyttää omaan käyttöön tai sitten osta kaupasta aikuisten värityskirja. Eräänlaista meditaatiota tämäkin.

30.Pidä jämäbileet

Onko kaappeihisi kertynyt ruoka-aineita, joita et oikein osaa käyttää tai joita ei tule vain käytettyä? Kutsu ystäviäsi kylään ja käske heitäkin ratsaamaan kaappinsa. Näistä bileistä tulee erityisen hauskat, sillä et voi etukäteen tietää, mitä ystäviesi kaapista löytyy. Kasatkaa ainekset yhdelle pöydälle ja tehkää niistä yhdessä ruokaa!

Tässä 30 ilmaista tekemistä yksin ja yhdessä tehtäväksi!

Tuleeko mieleesi muita kivoja ajanviettotapoja? Ilmaista tekemistä? Kommentoi alle!

Tykkäsitkö jutusta? Tilaa uutiskirje:

Bloggaajan kuva
-Satu-

Tykkää ja jaa
Facebook
Instagram
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
RSS

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *