Blogin SEO
Blogi

Blogin SEO eli hakukoneoptimointi

Tykkää ja jaa
Facebook
Instagram
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
RSS
Blogin SEO

Olet siis perustanut blogin ja haluat, että sitä myös luetaan? Onko blogin SEO aivan vieras käsite? Ei hätää, ei ole kauaa.

Pssst! Mikäli et vielä ole perustanut blogiasi, etkä tiedä mistä lähtisit liikkeelle, tule ilmaiselle kurssilleni Näin perustat blogin helposti:

Blogin perustaminen

Näin perustat blogin helposti:

* indicates required

Sivu saattaa sisältää kumppanuus- eli affiliatemainoksia. Se tarkoittaa sitä, että minä voin saada provision, mikäli ostat linkin kautta tuotteen/palvelun, mutta se ei kuitenkaan tee lisähintaa sinulle! Kiitos siis, mikäli päätät tilata jotain. Suosittelen ainoastaan tuotteita/palveluita, jotka olen itse todennut hyväksi. 

Mitä on SEO eli hakukoneoptimointi?

SEO tulee sanoista search engine optimization eli suomennettuna siis hakukoneoptimointi. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että käytät blogissasi hakusanoja, joilla hakukoneet löytävät blogisi.

SEO ei ole aivan yksiselitteinen, sillä netin ihmeellinen maailma ja hakukoneiden algoritmit ovat muuttuvia käsitteitä. Pääset kuitenkin pitkälle jo hyvinkin yksinkertaisilla askelilla.

Miksi blogin SEO on tärkeää?

Sanotaanpa, että kirjoitat blogia kalastuksesta.

Sinulla on mielettömän hyviä vinkkejä kalastukseen, välineistöön ja haluat käyttää blogiasi myös tulonlähteenäsi kumppanuus- eli affiliatemarkkinoinnin kautta. Sinulla on itselläsi joku aivan super-vapa ja haluat myös kertoa muille, että tämä vapa on kaikkein paras ja kertoessasi muille siitä, voit saada jonkun muunkin ostamaan kyseisen vavan. Käytät blogisi päivittämiseen tunteja viikossa, otat siihen vaikuttavia kuvia ja blogisi on kertakaikkiaan loistava!

Mikäli blogin SEO ei ole kunnossa, hakukoneet eivät tiedä, että blogisi on loistava.

Toisin sanoen, jos kirjoitat Googleen hakusanoilla ” Paras vapa kalastukseen”, ilman hakukoneoptimointia sinun sivustosi eivät tule näkymään ensimmäisellä (eivätkä välttämättä toisellakaan) sivulla Googlessa.

Siispä. Blogin SEO on erittäin tärkeä, mikäli haluat saada lukijoita loistavalle blogillesi.

6 Keinoa blogin SEO:n parantamiseen

1.Blogin alusta ja domain

Sillä on väliä, mille alustalle olet blogisi perustanut. Ainakin WordPressin, Bloggerin ja Squarespacen pitäisi olla sellaisia alustoja, jotka ovat SEO-ystävällisiä. Tsekkaa blogialustavertailua täältä!

Domain eli sivusi nimi on tärkeä kahdella eri tavalla. Ilmaiset domainit (esim. nimi, joka loppuu vaikkapa blogspot, kuten Bloggerin ilmainen domain) eivät näy niin hyvin hakukoneissa, kuin huolella mietitty domain. Toisekseen sivustosi on vakuuttavampi, jos sillä on oma domain, jolloin se on luotettavampi lukijoidesi mielestä. Mikäli postauksesi saa paljon lukijoita, jotka luottavat sinuun, voit saada myös jakoja. Postausten jakaminen taas lisää hakukonenäkyvyyttäsi!

2.Palvelin

Webhotellisi nopeus on tärkeä tekijä. Mikäli sivusi latautuvat hitaasti, SEO ei tykkää. Mikäli sivustosi on raskas eli mikäli se sisältää runsaasti suuria videoita ja kuvia, hakukoneet saattavat hylkiä sitä, jos se ei toimi nopeasti. Nopeasti latautuvat kuvat ovat ensiarvoisen tärkeitä.

Käytän itse tätä: hostingpalvelu.fi ja olen ollut erittäin tyytyväinen. Sieltä saa myös oman domainin!

3.SSL-suojaus

SSL-suojaus on ehdoton hakukonenäkyvyyden kannalta. SSL-suojaus tarkoittaa siis tuota sivusi osoitetta. Alkaako se http vai https? Https on se mitä halutaan, se on paljon turvallisempi, joka on blogin SEO:n kannalta aina varmempi valinta.

Tarkista siis, että SSL kuuluu webhotellisi palveluihin!

4.Mobiiliystävälliset sivut

Varmista, että sivusi ovat mobiiliystävälliset!

Esimerkiksi Google suosii ensimmäiseksi sivuja, jotka toimivat myös mobiilissa. Suurin osa ihmisistä tänä päivänä käyttää puhelintaan sivujen selaamiseen, joten mobiiliystävällisyys on yksi tärkeimmistä tekijöistä!

Miten teet sen?

Varmista, että käyttämäsi teema on responsiivinen.

5.Avainsanat eli keywords

Kun aloitat blogipostauksen kirjoittamisen, sinun olisi hyvä jo etukäteen päättää mikä tai mitkä ovat avainsanojasi.

Esimerkiksi minä päätin, että tämän postauksen avainsanat ovat blogin SEO.

Kirjoittaessani sijoittelen näitä avainsanojani pitkin postausta. Huomioi ennen kaikkea, että käytät avainsanojasi postauksesi otsikossa, väliotsikoissa ja itse tekstissä. Käytä avainsanojasi myöskin lisäämiesi kuvien alt-teksteissä eli kuvien kuvauksessa.

HUOM! Älä mene liiallisuuksiin! Käytä avainsanojasi harkitusti ja sijoita ne tekstiin niin, ettei se häiritse lukijan lukukokemusta. Esimerkiksi Google rankaisee siitä, jos se näkee, että avainsanojasi on lisäilty holtittomasti liikaa postaukseesi.

6.SEO Plugin

Helpottaaksesi urakkaasi, käytä jotain SEO Pluginia eli lisäosaa.

Minulla on käytössäni YOAST SEO

Se auttaa minua rakentamaan postaukseni niin, että hakukoneilla on parempi mahdollisuus löytää sivuni. Se laskee muun muassa olenko käyttänyt avainsanaani riittävän usein postauksen pituuteen nähden, se kertoo minulle kuinka pitkä otsikkoni olisi hyvä olla ja määrittää META-tekstini pituuden

Erittäin kätevä siis olla olemassa! Pääset jo pitkälle ihan YOAST SEO:n ilmaisversiollakin.

Tässäpä 6 vinkkiä blogin SEO:n parantamiseen!

Hakukonenäkyvyyteen liittyy vielä hurja määrä erilaisia vaiheita ja huomioon otettavia asioita, mutta näillä kuudella vinkillä pääset jo hyvään alkuun. Hakukoneiden algoritmit muuttuvat jatkuvasti, joten niiden perässä pysyminen on hankalaa, mutta tee nämä kuusi vaihetta jo heti alussa, niin olet paremmin mukana kuin useimmat.

Onko sinulla hyviä vinkkejä blogin SEO:n parantamiseen? Mitä haluaisit lisätä listaan?

Laita kommenttikenttään viestiä!

Bloggaajan kuva
-Satu-

Sinua saattaa kiinnostaa nämä postaukset:

Tykkää ja jaa
Facebook
Instagram
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
RSS

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *