Blogi

Blogin aiheen valinta, kun sinulla on liikaa vaihtoehtoja

Tykkää ja jaa
Facebook
Instagram
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
RSS
Näin valitset blogisi aiheen, kun sinulla on liikaa vaihtoehtoja

Kuinka valita blogisi aihe, kun sinulla on liikaa vaihtoehtoja? Tämä oli asia, johon meinasin kompastua aloittaessani. 

Minun ongelmani ei suinkaan ollut se, etten olisi keksinyt aihetta. Minun ongelmani oli se, että minua kiinnostaa liian monet asiat ja kuvittelin, että minun on kirjoitettava niistä kaikista.

Ei. Sinun ei tarvitse tehdä samaa virhettä, kuin minä tein.

Olen itseasiassa kirjoittanut kolmea eri blogia, kaikki käsittelivät aivan erilaisia asioita ja huomasin hyvin pian, etten jaksanutkaan kirjoittaa kovin pitkälle niistä aiheista. Ne eivät olleet intohimojani.

Tärkein asia blogin aiheen valinnassa on, että tunnet siihen jo alusta asti sen verran intohimoa, että keksit aiheesta kirjoitettavaa. 

Mikään ei ole niin ahdistavaa, kuin lukea blogia, jossa joka toinen postaus on ns. täytepostaus eli diipadaapa-postaus. Kirjoita vaikka harvemmin, mutta kirjoita hyviä, laadukkaita postauksia. Teet itsellesi palveluksen.

Onko lifestyleblogi hyvä valinta?

Suomessa lifestyleblogit ovat suuressa suosiossa ja niitä onkin paljon. Paino sanalla paljon. Siihen on oikeastaan pari syytä:

  • Omasta elämäntyylistään on helppo ja mukava kirjoittaa
  • Olemme uteliaita ja meitä kiinnostaa, kuinka joku toinen elää

Lifestyleblogeja on tuhansia, mutta vain kourallinen niistä on suuremman suosion saavuttaneita. 

Miksi?

Lifestylebloggaajat käsittelevät elämäntapaansa, kertovat päivästään ja aihepiirit saattavat olla laajoja. Siinä ei todellakaan ole mitään vikaa! 

Mutta…

Mikäli et ole saavuttanut julkkiksen asemaa tai blogannut hyvin pitkään, ketään ei luultavasti kiinnosta, mitä teet päivisin. Paitsi äitiäsi. 

Anteeksi, se osui myös omaan nilkkaan. 

Mikäli kuitenkin annat lifestyleblogillasi vastauksen johonkin ongelmaan tai pyrit kenties inspiroimaan ihmistä johonkin, on asia heti erilaisissa lähtökuopissa.

Kohdataanpa tosiasiat. Me olemme itsekkäitä. Päivän lopuksi haluamme löytää vastauksen omiin ongelmiimme tai inspiroitua jonkun muun tilanteesta. Inspiroitua nimenomaan tekemään jotain omalle elämällemme.

Vertauskuvallisesti: Minua ei kiinnosta, jos sinä valitat, ettet enää mahdu shortseihisi. Minua kiinnostaa se, jos olet löytänyt ratkaisun mahtua niihin tai olet matkalla kohti ratkaisua ja voin seurata, mitä kaikkea kokeilet.

 Ongelmien ratkaisu ja ihmisten tarpeen etsiminen ovat avainasioita, silloin kun sinulla on liikaa vaihtoehtoja.

Älä pelkää kirjoittaa aiheesta, josta on kirjoitettu jo paljon. Sinulla voi olla asiaan aivan omanlainen katsantokanta!

Entä sitten, kun olet päättänyt ratkaista ihmisten ongelmia tai toimia inspiraation välineenä, olipa kyseessä lifestyle- tai blogi muulla aiheella?

Rajaa blogisi aihepiiriä.

Siis kukaanhan ei sinua tietenkään pakota tekemään yhtään mitään. Kuitenkin, jos sinulla on tavoitteena saada laaja lukijakunta ja mahdollisesti tuloa blogistasi, suosittelen rajaamista lämpimästi.

Annan sinulle esimerkin, miksi suosittelen rajaamaan blogisi aiheen melko tarkasti.

Otetaanpa Bloggaaja A, jolla on ihanat lifestyle-sivustot ja hän kirjoittaa kaikesta aina sienien säilömisestä Guccin laukkuihin. Sivustot ovat hyvin kirjoitetut, siellä on kauniita kuvia ja ne on hyvin koostettu. 

Sitten on Bloggaaja B, jolla on kauniit sivustot, jotka käsittelevät pelkästään sienireseptejä.

Molemmat postaavat vaikkapa Pinterestiin otsikolla: Näin säilöt metsäsienet 10 eri tavalla. 

Sinä olet juuri saanut saaliiksi 8 litraa kanttarelleja ja mietit, mitä niiden kanssa teet. Haluat kenties säilöä ne talven varalle, mutta et tiedä miten. Suoritat haun Pinterestissä ja saat eteesi Näin säilöt metsäsienet 10 eri tavalla. 

Mikäli klikkaus johdattaa sinut Bloggaaja A:n sivuille, luet postauksen ja innostut valtavasti, mutta kun rupeat katselemaan ympärillesi, huomaatkin, että seuraava postaus käsittelee Guccin laukkua, seuraava Kanarian matkaa jne. Poistut sivuilta hieman pettyneenä, kun et löytänytkään lisää sen hetkisen kiinnostuksesi aiheita. 

Mikäli taas päädyt Bloggaaja B:n sivuille, pääset metsäsienten säilönnästä heti vaikkapa sienipiiraaseen ja seuraavaksi sienirisottoon jne jne. Bloggaaja B saa sinusta luultavasti vakituisen lukijan, koska olet kiinnostunut sienestämisestä ja hän tarjoaa ongelmiisi ratkaisua.

Huomaatko mitä tarkoitan? 

Blogisi elinehto on se, että saat samat lukijat aina palaamaan, kenties jakamaan postauksiasi, jolloin he suosittelevat sinua myös ystävilleen ja lukijakuntasi kasvaa näin automaattisesti. 

Sen takia blogin aiheen valinta ja rajaus ovat tärkeitä!

Seuraavaksi ehkä toteat:

No onhan täällä lukematon määrä bloggaajia, joilla on tuhansia lukijoita, vaikka he kirjoittelevat sekalaisista aiheista!

On ja mikään ei estä sinua kirjoittamasta myös aiheesta kuin aiheesta, mutta mikäli tarkoituksenasi on tuottaa blogillasi rahaa, blogin aiheen rajaaminen tuo sinulle nopeammin oikeanlaista lukijaa sivuillesi. 

Lukijoita, jotka kenties haluavat ostaa palveluitasi, koska tykästyvät tyyliisi kirjoittaa juuri heille tärkeästä aiheesta.

Kannattaa ottaa myös huomioon, että suosituimmat bloggaajat, joilla on laaja aihepiiri, ovat saattaneet kirjoittaa jo vuosia ja nostaneet lukijakuntaansa vuosien ajan. Yleensä nämäkin bloggaajat ovat kuitenkin jollain tasolla suunnanneet blogiaan esim. matkailuun, muotiin, ruokaan…

Kaikista tärkeintä on kuitenkin, että aloitat ja jatkat kirjoittamista!  Blogin aiheen valinta on tärkeä, mutta tärkeämpää on se, että vain kirjoitat. Opit kyllä siinä samalla!

Ääääk, olen kirjoittanut vähän aikaa kaikesta mahdollisesta ja nyt vasta haluaisin rajata aihettani. Mitä teen?

Ala kirjoittaa uudesta aiheestasi. Ei siinä sen kummempaa, muista että tämä on sinun harrastuksesi tai työsi, kukaan muu ei määrittele mitä sinun pitää tai ei pidä tehdä!

Voit lisätä uuden aihepiirisi postauksia pikku hiljaa tai esimerkiksi perustaa sille kokonaan uuden blogin. Tätä vaihtoehtoa suosittelen, jos blogisi uusi aihealue on aivan erilainen kuin vanha ja haluat säilyttää entisen blogin lukijakunnan.

Onko sinun ongelmasi enemmänkin se, ettet keksi yhtään aihetta? 

Lue silloin postaus täältä: https://www.adaywithsatu.fi/blogi/blogin-aiheen-valinta-kun-et-tieda-mista-kirjoittaa

Vielä koko postaus kiteytettynä: jos sinulla on liikaa vaihtoehtoja, niin karsi, karsi ja karsi. 

Heräsikö mieleesi kysymyksiä blogin aiheen valinnasta, kun sinulla on liikaa vaihtoehtoja?

Uutiskirjeessä lisää, liittyä voit tästä:

-Satu-

Tykkää ja jaa
Facebook
Instagram
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
RSS

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *