multipotentiaali yrittäjä
Bisnes

Multipotentiaali yrittäjä eli usean alan yrittäjä

Tykkää ja jaa
Facebook
Instagram
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
RSS
multipotentiaali yrittäjä

Ennen viime viikkoa en ollut edes koskaan kuullut sanaa multipotentiaali. Minä olen aina miettinyt, että onko minussa jotain vialla. En ole löytänyt paikkaani, enkä ole koskaan osannut vastata kysymykseen ” Mikä sinusta tulee isona?”. Minua myös ahdisti suunnattomasti esimerkiksi opon kanssa keskustelut koulussa, sillä minun olisi pitänyt päättää mitä haluan opiskella. Siis rajata mahdollisuuksia pois.

Sivu saattaa sisältää kumppanuus- eli affiliatemainoksia. Se tarkoittaa sitä, että minä voin saada provision, mikäli ostat linkin kautta tuotteen/palvelun, mutta se ei kuitenkaan tee lisähintaa sinulle! Kiitos siis, mikäli päätät tilata jotain. Suosittelen ainoastaan tuotteita/palveluita, jotka olen itse todennut hyväksi. Kumppanuuslinkit on merkitty *.

Laskin tuossa yhtenä päivänä, että olen tähän 30-ikävuoteen mennessä tehnyt 17 erilaista työtä, joista olen saanut palkkaa. Pisimpään olen työskennellyt yhdessä paikassa 8 vuotta, samaan aikaan olen tosin tehnyt vähän sitä sun tätä. Määrä on aika paljon ja olen kuitenkin pitänyt jokaisesta työstä, niissä ei tosiaan ole ollut mitään vikaa. Veri on kuitenkin aina vetänyt jonnekin muualle. Se olen siis ollut aina minä, joka olen myös päättänyt työsuhteen.

Nyt minulle paljastui, että olihan niissä sittenkin jotain vikaa. Jokainen työ oli liian yksinkertaista, liian tasapainoista ja kun ne kerran oppi, työ oli sen jälkeen lähes samaa.

Onko sinulle koskaan sanottu, että keskity vain yhteen uraan tai uskottavuutesi kärsii muuten? Onko sinulle sanottu, että jos suuntaat energiasi useaan eri työhön sinua ei voida pitää luotettavana ammattilaisena? Oletko kuitenkin sisimmässäsi henkilö, joka kärsii sekä psyykkisesti että fyysisesti, jos ajattelet joutuvasi tekemään vain yhtä asiaa koko työelämäsi ajan? Tämä postaus on tarkoitettu juuri sinulle.

Alan koulutukset ja kouluttajat ovat väärässä

Toisin kuin suurin osa alan koulutuksista ja kouluttajista väittää, sinä voit olla uskottava ammattilainen monessa eri työssä ja vielä yhtä aikaa. Siihen on kuitenkin muutamia kikkoja, mitä minä oikeastaan aivan vasta olen alkanut sisäistää.

Unohda siis kaikki mitä sinulle on yritetty tuputtaa pienestä asti. Mikäli olet sellainen henkilö, joka kaipaa jatkuvaa muutosta, erilaisia asioita päiviinsä ja vaihtelua, sinä saat todellakin olla sellainen henkilö. Kukaan ei voi tulla määrittelemään sinua sen mukaan, mitä suurin osa ihmisistä on. Kukaan ei voi tulla sinulle sanomaan, ettet sinä pysty olemaan uskottava, jos mielenkiintosi jakaantuu kahteen, kolmeen tai neljään asiaan yhtä aikaa. Eikä kukaan voi tulla sanomaan sinulle, että sinä et pysty menestymään tai olemaan hyvä missään, jos et valitse jotain tiettyä aihetta urallesi.

Katsoin tässä yksi päivä todella loistavan Tedx-talk videon meidänlaisista ihmisistä. Tässä linkki videoon, käy ihmeessä kuuntelemassa, se oli oikeasti hyvä ja tunnistin itseni välittömästi. Vähän myös nauratti. Oikeastaan vasta tuon videon nähtyäni ymmärsin, että minunlaisiani on myös muita ja että on todellinen rikkaus olla tällainen, hieman erilainen.

Käydään kuitenkin ensin läpi mitä hyötyä on olla multipotentiaalinen yksilö?

Tällainen henkilö ei koskaan tylsisty. Hän saa ideoillaan myös muut ympärillään innostumaan. Välillä tuntuu kuin hän keräilisi ideoita toisen perään jostain universaalista ajatuspilvestä, niitä vain tulee ja tulee.

Tällainen henkilö on myös äärettömän tehokas opetellessaan uutta taitoa tai tietoa. Hän elää ja hengittää sille, häntä ajaa todella voimakkaasti eteenpäin se ajatus, että joku päivä hän vielä hallitsee tämän asian.

Multipotentiaalinen henkilö on uskomattoman sopeutumiskykyinen. Hän pystyy sujahtamaan työtehtävästä toiseen sellaisella tehokkuudella, jota ei ole ennen nähty.

Et varmasti löydä uusia ideoita keltään muulta yhtä tehokkaasti, kuin multipotentiaaliselta henkilöltä. Voisin melkein lyödä tästä jopa vetoa.

Taiteiden vapaus houkuttaa

Multipotentiaaliset henkilöt löytyvät yleensä erilaisten taiteiden parista, sekä iso osa yrittäjistä lukeutuu hyvin luultavasti multipotentiaalien kastiin. Yrittäjyydessä kun on se ihanuus, että saat ihan itse päättää mitä tänään teet.

Minä olenkin jo pitemmän aikaa vitsaillut, että minua ei enää edes kelpuutettaisi töihin palkolliseksi, sillä yrittäjyys istuu liian tiukassa. En tiedä kuinka pystyisin sopeutumaan jonkin muun “käskyn alle” ellen saisi aivan täysin vapaita käsiä toteuttaa itseäni.

Multipotentiaali käyttää kaikkea oppimaansa hyödyksi. Multipotentiaali pystyy käyttämään kaikkea oppimaansa ja soveltamaan sitä juuri kyseessä olevaan tehtävään. Hänenlaiselleen kertyy elämänsä aikana aivan valtava määrä erilaista tieto-taitoa, joka on erittäin arvokas ominaisuus. Multipotentiaali, joka saa päänsisäisen maailmansa järjestykseen on todellista johtaja-ainesta.

Mitäs hieman kehnoja puolia multipotentiaalisella yksilöllä on?

Tylsistyminen. Huomaat varmaan, että sanoin tuolla ylempänä, että multipotentiaali ei tylsisty koskaan. Tällaisen henkilön voi olla kuitenkin hankalaa suorittaa samaa asiaa päivästä toiseen, josta seuraa väistämättä tylsistyminen. Jos tällainen henkilö ei saa toteuttaa itseään ja suunnitelmiaan, hän ei tosiaan loista sillä yhdellä, valitulla urallaan. Huomaan tämän itsessäni, menen aivan lukkoon, jos olen ajanut itseni tilanteeseen, jossa toistan samaa kaavaa koko ajan. Tällainen tilanne on multipotentiaalille suoranaista kidutusta ja ihmisrääkkäystä.

Pitkäjänteisyys ei välttämättä ole tällaisen henkilön suurin vahvuus. Liittyy vahvasti tylsistymiseen. Kun multipotentiaalinen henkilö on oppinut jonkin asian ja toteuttanut sitä tietyn aikaa, hän tylsistyy siihen. Taito on opittu ja jos hänellä ei ole mahdollisuutta kehittää itseään lähes koko ajan, edessä on väistämättä tylsistyminen.

Multipotentiaalinen henkilö voi olla tehokkain yksilö minkä koskaan tapaat tai hän voi olla sellainen, joka ei saa yhtään mitään aikaan. Se taas johtuu siitä, että jos tällainen henkilö ei osaa jäsennellä ajatuksiaan, ideoiden virta voi olla niin uuvuttava, ettei hän kykene enää ryhtymään mihinkään. Kyky tehdä mitä vain, johtaa usein liian moneen vaihtoehtoon.

Burn-out ei ole leikin asia

Tällaisen henkilön jaksaminen voi olla useinkin vaaka-laudalla. Onhan se uuvuttavaa hoitaa miljoonaa asiaa yhtä aikaa. Ideat ovat myöskin väsyttäviä. Sitä ei varmaankaan osaa ajatella henkilö, joka kyllä saa ideoita, mutta ne eivät ehkä ole aivan niin valtaa vieviä pään sisällä, kuin kyseisellä henkilöllä. Multipotentiaalilla ideat ovat kuin hyökyaalto, ne tulevat ja vievät hänet mukanaan antamatta yhtään armoa, joskus siihen vain väsyy. Burn-out ei välttämättä ole vierasta tällaiselle henkilölle.

Jos multipotentiaali ei päätä olla hyvä opettelemissaan asioissa, vaan hänelle riittää keskinkertaisuus tai pelkästään jonkin taidon oppiminen, voi hän olla ongelmissa työelämässään. Silloin multipotentiaali liukuu hommasta toiseen tulematta oikein missään hommassa erityisen hyväksi. No jokainen voi arvuutella mihin se sitten johtaa. Multipotentiaalin olisi hyvä tulla jossain kiinnostuksensa kohteessa mestariksi, jotta hän voi olla oikeasti hyvä myös muissa valitsemissaan asioissa. Palaamme tähän kohdassa viisi tuolla alempana. Kiinnostuksen ylläpitämiseen on keinoja.

Vastalauseet. Multipotentiaali tulee kohtaamaan vastalauseita joka puolelta ympäriltään. Sen, joka ei omaa multipotentiaalin piirteitä, on äärimmäisen hankalaa ymmärtää ihmistä, joka taitaa monta eri alaa. Multipotentiaalia voidaan jopa pitää liian ylpeänä kaikkine taitoineen ja tarpeineen käyttää niitä.

Sinulle, joka et omista multipotentiaalin piirteitä sanon tämän: Sinä et ole yhtään sen parempi tai huonompi, kuin multipotentiaali. Tämä maailma tarvitsee sekä spesialisteja, että multipotentiaaleja. Muuten mikään ei toimi.

Sinulle, joka omaat multipotentiaalin piirteitä, sanon tämän: Leonardo Da Vinci, Thomas Jefferson, Sir Isaac Newton, Eleanor Roosevelt, Steve Jobbs, Angelina Jolie, Minna Canth… Vain muutamia mainitakseni. He kaikki ovat multipotentiaaleja.

Oletko lukenut Thomas Eriksonin kirjan Idiootit ympärilläni? Jos et vielä, niin löydät sen vaikkapa äänikirjana täältä: Elisa Kirja.* Kun lukaiset tai kuuntelet sen, saatat huomata, että multipotentiaalista löytyy aimo ripaus keltaista väriä…

Menestyminen multipotentiaalina?

Valitettavasti meillä multipotentiaaleilla on käytössämme samat 24h kuin muillakin. Minulla on kuitenkin muutamia kikkoja, millä saat itsestäsi enemmän irti ja aikasi riittämään kaikkeen haluamaasi.

1.Hyväksy asia

Tämä tuntuu hassulta, koska sinä vain olet sellainen kuin olet. Minulla oli suunnattomia vaikeuksia hyväksyä asiaa, koska en edes ymmärtänyt sitä. En tajunnut olevani multipotentiaali, en tajunnut, etten luultavasti koskaan tule löytämään sitä yhtä asiaa mitä haluan tehdä. Minulla tulee aina olemaan monta asiaa mitä haluan tehdä ja se on oikein hyvä juuri niin. Asian hyväksyminen toi rauhan mielelleni, eikä minun enää tarvitse taistella tuulimyllyjä vastaan yrittäessäni löytää sen yhden intohimoni.

2.Tee itsellesi suuntaa-antava aikataulu

Tiedän, tiedän. Multipotentiaalin voi olla hyvin hankala saada itsensä noudattamaan aikatauluja, mutta se on ehdottoman tärkeää, jos haluat saada itsesi ruotuun ja tuomaan kaiken taitosi esille.

Siksi kirjoitinkin suuntaa-antava.

Tein itselleni listan, joka toimii kuin häkä.

suunnitelma
Lokeroita jokaiselle päivälle ja usealle tehtävälle. Tällä voit suunnitella työpäiväsi.

Minun työnkuvaani kuuluu tällä hetkellä blogin kirjoittaminen, kansainvälisen kauneusbisneksen edustus ja some-markkinointi.

Päätin ensin paljonko tarvitsen aikaa kuhunkin työhön päivässä. Sitten laitoin tehtävät suunnitelmalleni. Huom! En laittanut kellonaikoja milloin ne pitää tehdä, sillä se ei yksinkertaisesti toimi minulle. Elämässäni on liikaa muuttuvia tekijöitä. Laitoin kuitenkin ajat, kuinka paljon aikaa käytän tiettyyn tehtävään.

Ymmärsitkö? En siis sido itseäni liiaksi aikatauluihin, koska tiedän niiden ahdistavan minua, vaan annan itselleni jokaiselle päivälle ajan, kuinka pitkään käytän kyseiseen työtehtävään. Esimerkiksi listassani lukee, että käytän kirjoittamiseen joka päivä 2 tuntia. Se voi olla vaikka keskellä yötä, jos siltä tuntuu, kunhan hoidan sen jossain vaiheessa. Toisinaan tämä lipsahtaa pidemmäksikin, mutta en rankaise itseäni siitä, että ajatus virtaa ja haluan kirjoittaa.

Mikäli sinä olet sen tyyppinen, joka et ahdistu aikatauluista, tee ihmeessä itsellesi työajat kellon mukaan. Käy kuitenkin kurkkaamassa täältä tehokkaasti työskentelystä kotona. Sieltä löydät hyviä vinkkejä, vaikka et työskentelisikään kotona kaikkia aikoja.

Jos olet yrittäjä, joka tekee jotain tiettyä työtä, mutta tunnet olevasi sielultasi multipotentiaali, voit silti hyödyntää listaa. Määrittele listaan työtehtäväsi, määrittele niille ajat, mutta jätä itsellesi aikaa toteuttaa myös jotain muuta. Hei, sinähän olet yrittäjä, sinä kyllä voit tehdä niin oman onnellisuutesi takia.

Huomaa kuitenkin, että laitat jokaiseen sarakkeeseen vain yhden tehtävän tietylle ajalle. Lista toimii ainoastaan siinä tapauksessa, että keskityt vain yhteen asiaan kerrallaan. Älä multitaskaa, vaan tee tiettynä aikana vain yhtä asiaa. Pääset ajan täytyttyä vaihtamaan toisenlaiseen, joten et ehdi tylsistyä! Ja kappas, tällä tavoin saat asioita oikeasti eteenpäin ja tehdyksi.

3.Päätä miksi ja toteuta

Multipotentiaali saattaa hukkua ideoihinsa ja hyviin ajatuksiinsa. Sinun pitää pakottaa itsesi tekemään päätös, että toteutat listasi. Päätä miksi haluat tehdä niin. Mitä sinä saat siitä, että alat toteuttaa listaasi vääjäämättä?

4.Pilko, järjestele ja pakota

Minähän en saisi itseäni tekemään tuota listaa, jos ajattelen, että hitto, minun pitää noudattaa koko seuraava vuosi tuota listaa.

Pilko listasi niin pieniin osiin kuin mahdollista. Listan kuuluu tuntua helpolta. Idea on siinä, että toteutat sitä joka päivä. Päivitä listaasi ja järjestele se uudelleen niin usein kuin haluat. Ota sinne uusia tehtäviä, muokkaa vanhoja. Muista kuitenkin, että tehtäviesi pitää viedä asiaasi eteenpäin. Palaa jälleen kerran sen miksi-kysymyksen äärelle, kun väsyttää. Miksi alunperin halusit tehdä nämä asiat?

Minä olen huomannut, etten voi aina luottaa tunteeseeni. Tunteeni voivat olla hyvin vahvoja ja ne voivat aivan pokalla väittää minulle, että on ihan okei jättää tällä viikolla tekemättä koko listaa. Ei ole! Kun sinulla on se tunne, kevennä listaasi. Lyhennä vaikka johonkin käytettävää aikaa, jos pystyt, mutta älä jätä tekemättä.

Tiedän ainakin itsestäni, jos annan tunteelle vallan ja lipsun tästä, huomaan kohta tekeväni jotain aiiiivan muuta, kuin listani tärkeitä asioita. Pakota itsesi tekemään listasi asiat. Kiität itseäsi sinä päivänä, kun listasi takana oleva kysymys miksi, on nenäsi edessä.

Tee listastasi toisin sanoen projekti. Projekti päättyy joskus. Mitä sellaista sinä haluat saavuttaa listallasi, joka tulee päätökseen? Päätepisteelle päästessäsi, on aika ottaa uusi suuntima. Mahtavaa eikö totta? Elämän mittainen projekti suorastaan.

Ainakin minun sisäinen multipotentiaalini hyppii ilosta taputtaen käsiään yhteen kuullessaan sanan projekti. Entä sinun?

5.Luo yhden alan ympärille monta mahdollisuutta kehittää itseäsi

Mietitkö miten voisit menestyä, mutta kiinnostuksesi ei yleensä säily tarpeeksi pitkään yhtä alaa kohtaan? Valitse yksi potentiaalisin kiinnostuksesi kohteista ja siinä vaiheessa, kun kyllästyt, ala miettiä mitkä erilaiset alat/työt/toimet sopivat yhteen alkuperäisen kiinnostuksesi kanssa. Tällä tavoin pystyt samalla kehittämään tätä yhtä asiaa, tylsistymättä siihen kuitenkaan lopullisesti.

Älä ymmärrä minua väärin, en yritä ajaa sinua spesialistiksi eli yhden alan osaajaksi. Yritän saada sinut käsittämään, että monen alan osaamisessa ei ole mitään vikaa. Ideana on vain saada yksi asia pyörimään niin, että se pärjää myös hetken omillaan sillä aikaa kun teet jotain muuta.

Omaa yritystään tulisi kohdella samalla tavoin kuin kestävän kehityksen periaatetta. Miten saat omasta yrityksestäsi niin kestävän, että sitä ei hetkauta se, jos sinä olet vähän aikaa poissa pelistä?

Siinä muutamia vinkkejä!

Haluan vielä kuitenkin sanoa sinulle sen, että jos näistä vinkeistä huolimatta urasi tökkii kunnolla, niin mitä sitten vaikka vaihtaisit sen?

Ei se ole katastrofi, eikä se ole luovuttamista. Multipotentiaalina sinun pitäisi jo tietää, että löydät töitä aina tai luot itse itsellesi työn aina, kun tuntuu, että olet sellaisessa umpikujassa, josta ei pääse pois. Muista kykysi luovia tilanteessa kuin tilanteessa. Raha on kaikista kehnoin syy multipotentiaalille jäädä aloilleen, jos näivetät itsesi työssäsi. Keksit aina keinon.

Viimeiset sanat vielä yrittäjälle, jolla on työntekijöinä multipotentiaali tai olet aikeissa palkata sellaisen:

Jos tällaisen kultakimpaleen saat käsiisi, pidä huoli, että ohjaat häntä kehittymään jatkuvasti urallaan. Anna hänen ruokkia sitä luovaa mieltä, niin hän on vertaansa vailla oleva työntekijä.

Sinulle multipotentiaali sanon:

” Ne tekee ketkä osaa.” On ehkä paras lausahdus lempeän hymyn kera ihmisille, jotka väistämättä tulevat arvostelemaan kykyäsi tehdä ammattimaisesti useita asioita.

Lisää juttuja uutiskirjeessä! Voit liittyä siihen tästä:

Onko sinussa multipotentiaalin piirteitä? Entä löydätkö sellaisen lähipiiristäsi? Tee hänelle palvelus ja jaa tämä postaus hänelle, varsinkin jos hän kamppailee asian kanssa. Kiitos!

Bloggaajan kuva
-Satu-

Sinua saattaa myös kiinnostaa:

Tykkää ja jaa
Facebook
Instagram
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
RSS

2 Comments

 • SteamedPoet

  Hei,

  Mahtava kirjoitus, kiitos. Olen itsekin vihdoin keksinyt olevani multipotentiaaliluonne. Ennen olen vain ihmetellyt jatkuvaa ajatusten pomppimista aiheesta toiseen ja innostuksen vyöryä aiheet vaihtuen 🙂

  Luonnollisesti tästäkin aiheesta innostuin helposti ja kirjoitin omakohtaiset kokemukseni omaan blogikirjoitukseeni. Esitän tässä myös miksi multipotentiaalius on nykyaikana erittäin hyödyllinen ominaisuus:

  https://www.steamedpoet.com/elamanpohdintoja/multipotentiaalit/

  Luvallasi, Satu, linkittäisin tämän sinunkin kirjoituksen sivuilleni koska liippaa aihe niin lähelle omaa artikkeliani. Kiitos etukäteen ja mukavaa kesän odottelua toivottaen,

  SteamedPoet

  • Satu

   Kiitos! Minullekin oli jotenkin helpotus tajuta ja hyväksyä tämä asia vihdoin ja viimein😅 totta kai saat linkittää! Käyn myös mieluusti lukemassa sinun postauksesi!😍

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *