kotona työskentely tehokkaaksi
Bisnes

Miten yhdistää työ ja koti – Kotona työskentely tehokkaaksi

Tykkää ja jaa
Facebook
Instagram
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
RSS
kotona työskentely tehokkaaksi

Onko sinun unelmanasi ollut työskennellä kotoa käsin? Kotona työskentely oli minulle pitkään se suurin haave, sitä se on kyllä vieläkin, mutta se ei ollutkaan aivan sellaista kuin kuvittelin.

Sivu saattaa sisältää kumppanuus- eli affiliatemainoksia. Se tarkoittaa sitä, että minä voin saada provision, mikäli ostat linkin kautta tuotteen/palvelun, mutta se ei kuitenkaan tee lisähintaa sinulle! Kiitos siis, mikäli päätät tilata jotain. Suosittelen ainoastaan tuotteita/palveluita, jotka olen itse todennut hyväksi. 

Myöhäiset aamut, koneella näpyttelyä, koirien lenkkeilytystä, ratsastusta, kuntopiiriä, käsitöitä välissä, ruoaksi tietysti vain viimeisen päälle tehtyjä à la carte annoksia. Naura vain, minun käsitykseni oli, että sitten kun minun ei enää tarvitse lähteä kotoa pois tekemään töitä, minulla olisi aivan valtavasti aikaa.

Noooo… Tietyllä tavalla aikaa on kyllä enemmän, mutta oma pää pitää ensin saada oikealle kurssille, jotta kykenet työskentelemään kotona tehokkaasti. Koti kun on sellainen paikka, että siellä ajatus tahtoo vähän väliä karkailla hetkenä jos toisena. Milloin koira haukkuu juuri sillä äänensävyllä, että joku on tulossa pihaan ja nouset kurkistamaan ikkunasta tai huomaat roskia lattialla ja haet imurin tai ravaat puolen tunnin välein jääkaapilla, koska ihan vain jotain pientä naposteltavaa tekee mieli ja siellä jääkaapissa on se suklaakätkö… Tiedätkö mitä tarkoitan?

Koti on häiriötekijöiden numero ykkönen!

Lopputulemana oli, että en saanut juuri mitään aikaiseksi. En töitä, enkä kotihommia. Puhumattakaan jostain käsitöistä.

Listasin sinulle ne parhaimmat neuvot mitä olen itse oppinut kotona työskentelystä. Oletko valmis olemaan tehokas?

Kotona työskentely vaatii itsekuria!

1.Päätä työpäiväsi pituus

Kuulostaa ehkä hiukan typerältä, mutta sinun pitää päättää, kuinka pitkään aiot työskennellä minäkin päivänä.

Minä kuvittelin, että sitten kun työskentelen kotoa käsin, voin tehdä töitä milloin huvittaa, pätkiä siellä ja pätkiä täällä. Se ei vain toimi. Kotona on liikaa kaikkea muuta tehtävää ja ei-niin-pakolliset-mutta-kuitenkin-välttämättömät-työhommat jäävät helposti niiden jalkoihin.

Sinun täytyy ajatella kotona työskentely työnä, siinä missä muukin työ. Aivan kuin lähtisit joka aamu töihin, on sinun avattava kotonakin kuvaannollisesti työpaikkasi ovi ja mentävä töihin.

Päätä siis aika, milloin teet töitä.

Kotona työskentelyn ei kuitenkaan tarvitse olla yhtä tiukasti aikaan sidottua, kuin jos olisit työpaikalla. Sinun ei tosiaan tarvitse tehdä kotona 8 tunnin työpäivää parilla tauolla. Tiesitkö, että tutkimusten mukaan 8 tunnin työpäivä on jopa haitallinen, eikä se ole ollenkaan tuottava? Tämän Talouselämän jutun mukaan työpäivä kannattaa jakaa noin tunnin mittaisiin jaksoihin ja pitää sitten parinkymmenen minuutin tauko esimerkiksi kävellen.

Unohda siis perinteinen 8 tunnin työpäivä ja tee itsellesi työtunnit sen mukaan, mitä tarvitset. Kotona työskentely voi olla jopa niin tehokasta, että saat tehtyä samat asiat puolet nopeammin, kuin jos olisit kodin ulkopuolella töissä.

Vai miltä 4 tunnin työpäivä sinusta kuulostaisi?

Kotona työskentelyn toinen puoli on se, että et välttämättä malta lopettaa työpäivääsi ollenkaan. Yleensä ne kotona tehtävät työt nimittäin ovat niitä mukavia, joista innostut valtavasti. Muista kuitenkin myös päättää ne mukavat työt ja tehdä jotain muutakin välillä. Näin tuotteliaisuutesi pysyy koko ajan korkealla, etkä väsytä itseäsi maratontyöskentelyllä.

2.Työpiste

Järjestä itsellesi työtila, jossa teet pelkästään töitä. Se voi olla kokonainen työhuone, jos asunnossasi on siihen tilaa tai se voi olla pelkästään työpöytä, kuten minulla.

Työpisteen järjestäminen oli minulle paras ratkaisu ikinä. Meillä ei ole kauheasti ylimääräistä tilaa pienessä talossamme, jotenka työpisteeni on nyt keittiön nurkassa. Järjestin käden ulottuville kaiken mitä tarvitsen. Läppärin, tabletin, kasa kyniä, sakset ja muita toimistotarvikkeita ja erinäisen pinon askartelutarvikkeita. Kukapa ei tarvitsisi työhönsä kimalleliimaa tai tarroja?

työpöytä
Tarvitsen ympärilleni paljon yksityiskohtia ja erilaisia materiaaleja, kun työskentelen.

Vaikka työpisteeni on vain pieni pöytä keittiössä, minulla on aivan erilainen olo asettuessani koneen ääreen työpöytäni eteen. Työpöytä luo heti oman tunnelmansa.

Sisusta huone tai työpisteesi inspiroivasti. Tunnet itse itsesi parhaiten. Tarvitsetko työskentelyysi rauhaa ja hiljaisuutta vai onko sinulle mieluisampaa, että työskentelytilasi on inspiroiva?

Työpisteen sisustaminen vaikuttaa merkittävästi tehokkuuteesi. Tarvitsetko siis rauhaa ja hiljaisuutta ollaksesi tuottelias? Valitse työpisteellesi rauhallisia värejä ja kenties tauluja, joissa silmä lepää. Esimerkiksi seesteisen kauniit maisemat ovat tällaisia, sekä vaaleat tai pastelliset sävyt.

Käyppä kurkkimassa täältä innoitusta työpisteellesi. Photowall tarjoilee erittäin kauniita tapetteja sekä canvas-tauluja, jopa omista valokuvistasi. Haaveilen joku päivä työhuoneesta, jonka yksi seinä olisi tapetoitu kauniilla luontomaisemalla.

Tarvitsetko innoitusta? Valitse työpisteellesi rohkeampia sävyjä ja erilaisia materiaaleja. Esimerkiksi minä tarvitsen kaikenlaista tilpehööriä työpisteelleni, jota voin tuijotella, kun en löydä jotain tiettyä sanaa mielestäni.

Pidä kuitenkin työpisteesi siistinä! Mikään ei ole pahempi/parempi keino välttää työntekoa, kuin keksiä itselleen siivottavaa. Kun työtilasi on siisti, siivous ei toimi enää tekosyynä.

Extra-vinkki! Laita taustamusiikkia soimaan. Tutkimusten mukaan taustamusiikin kuuntelu voi auttaa keskittymiseen ja parantaa muistia. Älä kuitenkaan kuuntele mitään missä on laulua ja sanoja, sillä keskittyminen herpaantuu sanojen kuunteluun. Klassinen, jazz ja luontoäänet toimivat parhaiten. Minulla on usein metsän tai meren ääniä soimassa taustalla, kun kirjoitan. Ne rauhoittavat sopivasti poukkoilevaa mieltä.

Millainen on huoneilmasi?

Hyvä hengitysilma on avainasioita hyvinvointiisi ja keskittymiskykyysi.

Tässä Me Naiset- artikkelissa on lueteltu muutamia huonekasveja, jotka puhdistavat sisäilmaa. Mukana muun muassa myös Aloe Vera, joka minullakin komeilee työpisteeni lähellä. Huonekasveista saat myös rauhoittavia luontoelementtejä sisustukseesi.

Yksi tärkeä asia mikä minulla ei vielä ole kunnossa, on ergonomia. Oikein hävettää myöntää, mutta minä kirjoitan tällä hetkellä kiikkutuolissa jalat solmussa itseni alla. Joku päivä minä vielä hankin satulatuolin. Onko suosituksia?

3.Minimoi häiriötekijät

Vaikka sinulle olisi täysin selvää, että teet kotonasi tuottavaa työtä, se ei välttämättä ole aivan niin selvää perheellesi.

Ainakaan meillä ei välttämättä ihan aina mene perille se, että kun istun kirjoittamassa koneella, olen töissä, enkä tekemässä mitään joutavuuksia…

Tee siis perheellesi täysin selväksi, että kun teet töitä, sinä myös teet töitä. Pyydä, että he kunnioittavat työtäsi aivan samoin, kuin he kunnioittavat sitä, etteivät soittele sinulle viiden minuutin välein, kun olet kotisi ulkopuolella työpaikalla.

Se, että olet fyysisesti kotona, ei tarkoita sitä, että sinulla olisi aikaa juuri silloin tehdä ruokaa, siivota, pyykätä, leikkiä, katsoa milloin mitäkin hauskaa ohjelmanpätkää jne. Niiden aika on töiden jälkeen.

Kotona työskentelyn hyvä puoli on se, että voit tietysti vaikuttaa työaikaasi hyvinkin joustavasti. Vaikka tekisit töitä 15 minuuttia kerrallaan, pidä siitä kiinni, että silloin kun teet töitä, se työaika on varattu ainoastaan työlle. Pienten lasten kanssa ajoita työsi esimerkiksi päiväunien aikaan tai niin aikaisin aamuun, että perhe nukkuu vielä. Kunhan vain et keskity miljoonaan asiaan yhtä aikaa, kun teet töitä kotona.

4.Pidä kiinni tauoista ja muista syödä

Ylempänä Talouselämän artikkeli totesi, että tehokkainta työskentely on siten, että teet töitä 52 minuuttia ja pidät 17 minuuttia taukoa. Aivojesi vireystila pysyy tällöin koko ajan hyvänä.

Kotona työskentely on siitä mukavaa, että voit tosiaankin päättää milloin pidät taukoa. Olen itse ratkaissut asian niin, että laitan kellon soimaan 52 minuutin päästä, jotta tosiaan muistan pitää taukoa.

Varsinkin jos teet istumatyötä, silloin tauot ovat enemmän kuin paikallaan.

Muista myös ruokkia kroppaasi säännöllisesti. Mikään muu ei saa tuottavuuttasi laskemaan yhtä tehokkaasti, kuin matala verensokeri. Puhumattakaan kierteestä, jossa pidät liian pitkän tauon ruokailujen välissä ja syöt sitten aivan liikaa, sinua alkaa väsyttää jne. Loputon suo!

Muista, että tauot ovat sinun parhaaksesi. Pidän tauon vaikka minusta ei tuntuisi siltä, jos minulla on jokin hyvä ajatus kesken kirjoittamisessa, kirjoitan äkkiä muutamia avainsanoja ylös ja pidän sitten taukoni. Näin en ehdi unohtaa sitä hyvää ajatusta tauon aikana, vaan voin jatkaa suoraan sieltä, mihin jäinkin.

5.Aikatauluta

Suosittelen pitämään kotityöskentelyssä ihan omaa kalenteria, joka on varattu ainoastaan kotona työskentelyysi.

Kalenteriin voit merkata ensin töiden deadlinet. Kun tiedät milloin deadline on, pystyt rakentamaan tästä päivästä deadlineen asti järkevän ja tuottavan aikataulun, merkkaamaan joka päivälle työtuntisi ja mitä sinun pitää saada aikaan, jotta työsi on valmiina määräpäivään mennessä.

Kalenteri on pitempiaikaista työskentelyä varten. Itse tykkään myös käyttää tällaista viikkosuunnitelmaa, koska kyllästyn helposti, joten teen itselleni suunnitelman viikoksi kerrallaan:

suunnitelma

Voit kopsata sen ja laittaa siihen omat tehtäväsi!

Kotona työskentely on minun unelmani

Siinä minun 5 parasta vinkkiä kotona työskentelyyn. Tee siitä parasta aikaa elämässäsi, sillä ihan jokainen ei voi työskennellä kotoa käsin. Minulle tämä mahdollisuus on ainakin sekä terveyteni, että muutenkin hyvinvointini kannalta todellinen unelma. Tähän olen pyrkinyt ja tähän olen päässyt ja se on parasta tähän astisella työurallani.

Haluatko tietää miten kotona työskentely on minulle mahdollista? Käy lukemassa tämä.

Jos haluat kuulla lisää, tilaa uutiskirje! Se kolahtaa sähköpostiisi maanantaisin.

Työskenteletkö sinä kotoa käsin? Mitä pidät siitä ja onko sinulla lisää vinkkejä?

Laita kommentteihin parhaimmat vinkkisi!

Bloggaajan kuva
-Satu-

Sinua saattaa myös kiinnostaa:

Tykkää ja jaa
Facebook
Instagram
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
RSS

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *